Internship at the Dutch Consulate-General in Shanghai

Ministerie van Buitenlandse Zaken
Shanghai
Internship
Posted
8 months ago

Nederlands Consulaat-Generaal te Shanghai

De economische afdeling van het Consulaat-Generaal in Shanghai is op zoek naar een stagiair(e) voor de periode 6 april 2020 t/m 12 oktober 2020 (stageduur van zes maanden).

Werkomgeving

De economische afdeling van het Nederlandse Consulaat-Generaal richt zich met name op de handelsbevordering tussen Nederland en Shanghai. De afdeling bestaat uit 9 medewerkers en een afdelingshoofd.

Stageomschrijving

De stagiair(e) wordt betrokken bij diverse werkzaamheden waardoor inzicht wordt verkregen in de rol van het Nederlandse Consulaat-Generaal met betrekking tot de dienstverlening aan het Nederlandse bedrijfsleven in China.

De stagiair(e) wordt ingezet bij diverse werkzaamheden, zoals:

 • Het assisteren bij inkomende missies en evenementen;
 • Het schrijven van verslagen;
 • Het actualiseren van databases;
 • Het ontvangen en begeleiden van gasten tijdens recepties en evenementen;
 • Het ondersteunen van de medewerkers van de economische afdeling;
 • Het schrijven van berichten voor de social media.

Daarnaast zal de stagiair voor het Consulaat-Generaal een onderzoeksopdracht uitvoeren met als onderwerp de ontwikkelingen op het gebied van financial technology (fintech) in China. Deze opdracht behelst het in kaart brengen van het Chinese fintech-landschap en het identificeren van kansen voor Nederlandse bedrijven in deze sector.

Profiel van de stagiair(e)

We zijn op zoek naar een enthousiaste stagiair(e) die allerlei verschillende - grote en kleine - klussen op wil pakken. Initiatiefrijkheid, verantwoordelijkheidsgevoel, zelfstandigheid, representativiteit, oog voor detail en je snel kunnen aanpassen in verschillende situaties zijn essentieel. De taken van het consulaat zijn veelzijdig en kunnen sterk variëren, er wordt daarom flexibiliteit gevraagd van de stagiair.

Belangstellende studenten moeten aan de volgende eisen voldoen:

 • Nederlandse nationaliteit;
 • Ingeschreven bij een Nederlandse universiteit;
 • Uitstekende beheersing van de Nederlandse taal;
 • Goede kennis van de Engelse taal;
 • Basiskennis van het Mandarijn is een pré;
 • Algemene kennis van en interesse in de Chinese cultuur;
 • Kennis van financial technology is een pré; affiniteit met het onderwerp een vereiste;
 • Goede communicatieve, IT- en schriftelijke vaardigheden;
 • Interesse in internationale economische zaken.

Wat bieden wij

Het Nederlandse Consulaat-Generaal in Shanghai biedt een leerzame en veelzijdige stage aan in één van de meest dynamische en uitdagende economieën ter wereld.

Wil jij een goed beeld krijgen van wat economische diplomatie in de praktijk behelst? Ben jij enthousiast, van vele markten thuis en zie jij het avontuur in Shanghai wel zitten? Stuur dan je CV en motivatiebrief op en misschien loop jij dan vanaf 6 april 2020 op de economische afdeling van het Consulaat-Generaal rond.

Voorwaarden en vergoedingen

Algemene voorwaarden en vergoedingen zijn te vinden op deze site.

Meer weten en/of solliciteren

Anne-Roos Wasser

Vice-Consul economische afdeling

SHA-EA@minbuza.nl

De deadline om te reageren is 22 januari 2020. Geef in jouw motivatiebrief duidelijk aan waarom jij op het Consulaat-Generaal te Shanghai stage wilt lopen, wat voor kennis jij op het gebied van fintech in huis hebt, en waarom jij een geschikte kandidaat voor de functie bent.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken voert een actief diversiteitsbeleid en zet in op een inclusieve organisatie. We doen dit door verschillen van mensen optimaal in te zetten en te benutten. We streven bij de samenstelling van teams en bij aanname van nieuw talent naar diversiteit in leeftijd, geslacht, cultuur, achtergrond, geaardheid, kennis en competenties.